HTML

Germánuszvaránusz

A német is ember - csak másképpen. A német élet is élet.

Utolsó kommentek

Mivégre is van a Papa?

2009.01.13. 18:22 kefir

A pré-karácsonyi könyváruházi forgatagban egy, csak egy legény állt kővé meredve, hogy a nyála is majd a pulcsiján végezte a végén: az nagykupac akciós könyv tetején ott hevert *az*, ami a békés-bárgyú ajándékozós hangulatból egyenesen a latyakos valóságba pofozta vissza... egy az ovisoknak szóló vidám kis kiadvány, kis ártatlan mesekönyv, könyvecske, a kiváncsi teknősfiról, Szebasztiánról és kérdéseiről...
Mi csillapíthatná is más a bimbózó elme tudásvágyát az elkövetkező meghitt estéken, mint a Vocu ist ájn papa dá?, azaz, Mivégre is van a Papa?..

Rövid kis epizódokban tudja meg benne a kis Szebasz, hogy mivégre is van az Öreg, mi hasznát lehet venni és miért nem lehet az egész problémakört csak úgy a teknősszőnyeg alá söpörni.

Például, állítja a könyvecske, ha elereszt a sárkányeregető madzag, a Papa meg tudja újra kötni. Ihaj.

...

A legény én voltam, a gondolatmenet pedig az alábbi: ha vmely témáról könyv jelenik meg, akkor az a valami márpedig van, legalábbis elvileg létezik olyan ember, akiről a kiadó a kiadás pillanatát megelőzően azt hihette, hogy érdekli majd az, amiről a tervezett könyv szól.

De ki a fene fog pont egy ilyen kérdést feltenni? - kérdeztem magamtól kissé pökhendi módon: a választ magam is megemlegettem...

...

Másik sokkélményem egy helyesírási szótár 2008-as, a szexizmus elkerülésére buzdító ajánlásához fűződik. Azon kifejezések alkalmazása esetében, - így a szótár -, ahol  a főnév alapvetően hímnemű, és nőnemű variánsa nem létezik, a korrekt eljárás a szó mellőzése és kiváltása valamely egyéb, a nemeket hátrányosan nem megkülönböztető nyelvi megoldás révén. Példa:

  • Helytelen: A felhasználó (Benutzer, hímnemű) nyomja meg az F1-gombot.
     
  • Helyes (mivel a nőnemű Benutzerin, azaz, fehasználónő nem létezik): Az F1 gombot kéretik megnyomni.

...

Visszatérve a kis Szebasz problémájához, emígyen töprengtem: Mi történhetett itt, hogy felnövőben egy olyan babageneráció, akik az apák funkcióját már csak képeskönyvből ismerik meg?

Miket mesélhettek ezek az anyák itten nekik?!..

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek német anya apa varánusz germanusz varanusz germánusz

A bejegyzés trackback címe:

https://germanuszvaranusz.blog.hu/api/trackback/id/tr85875382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása